Price from: Price to: search

Order by: [ ascending ] [ descending ]

?>
http://bankya-imoti.net/admin/pictures/TN_f01a180b888f93fffed10fd32ba2144f
БАНКЯ

Около 500 г.пр.н.е тракийски племена са първите заелници на територията на Банкя.

IV-V век
В римско поселище в кв.Верикал е използванa минерална вода. /При археологически разскоки са открити останки от стени, канализация и съдове./

XI век – 1780
Предания описват съществуването на манастир „Св.св. Кирик и Юлита” , които се е намирал в землището на Банкя, при днешния каптаж с вековните дъбове. Той се е славел с лековитата си кал, кладенец с светена вода и воденица, която се е намирала на мястото на малката баня.

XV век
Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър.

XIX век
Рашид бей каптира минаралните извори за лични нужди.

1878
На мястото на днешния каптаж е изградена постройка от камък и хоросан на нивото на терена и нагоре от дъски – първия басейн – който е бил дъсчен с размери 5 на 5 метра.
Местните селяни са имали право да се къпят в минералната вода само на празника „Горещляк” /15-27 юли/, който съвпада с празника на „Св.св. Кирик и Юлита” и споредд преданието тогава водата ве най-лековита.

1884
Имотите на бея в землището на Банкя са раздадени на изполичари срещу заем от земеделската каса, а минералните извори са предоставени на общината.

1886
Първи купуват част от имотите на Рашид бей, Майор Коста Паница и д-р Асен Шишманов. В югоизточната част на минералния басейн строят хотел с 10 стаи и вила (разрушени през 1950г.)
Така започва курортното дело в Банкя.
Богати софийски граждани закупуват имоти в района на минералните извори.
Управителят на БНБ Михаил Тенев става най-крупен държател на земя в Банкя.

1890
Химикът Я.Найденович прави първия прецизен анализ на минералната вода 30 градуса температура и дебит от 285 литра в минута.

1891
С разрешение за 6 годишна експлоатация опълченецът Рашко Нешев от Копривщица, строи първата обществена баня.
Опитът му обаче да улови безконтролно изтичащата вода в капаж от тухли се оказва неуспешен.

1900
Изграден е хотел „България” (42 стаи)

1902
Изграден е хотел „Париж” с 44 стаи на семейство Русевич. В просторния му салон ресторант свири струнен оркестър и се устройват концерти и вечеринки.

1906
Завършен е строежа на малката баня

1907-1910
Построена е сградата на голямата баня по европейски стандарти.

1910
Пенчо Димитров построява хотелите „Булеварди” и „Люлин”.

1926
Построен е Военно-инвалидния санаториум с дарение от 3.5 милиона лева

1927
Изграден е Военния санаториум с 41 стаи, гилям концертен салон и просторна южна тераса.

1929
Изгражда се Почивна база на Пощенските служители, в партера на която се установява първата целогодишна ПТП станция.

1930-32
С дарение на Домна и Михаил Теневи се изгражда нова църква „Св.св. Кирик и Юлита”срещу каптажа и вековните дъбове.

1931
Завършва се кооперативният почивен дом „Царевец” - 167 стаи.

1931
Курортът има 64 части постройки, 10 ресторанта, кооперативни дома , и 5 почивни станции. Изградени са още и коперациите „Трапезица” /70 стаи/, „Хисаря” /76 стаи/, „Цар Борис”, „Борислава”, Популярна банка с кооперативен магазин, хотелите „Ягода”, три вили към учредителна каса в близост до гарата; частните вили „Златна рибка”, „Роза”, „Милка” , „Преспа” и др.

1937
Построява се втори етаж на малката баня.

След 1944
Национализация на градската собственост и курортното дело в Банкя

1950
Построява се голям градски плаж с минерална вода.

1969
Банкя е обявена за град

1979
Банкя е обособена като район на София.

Днес Банкя е малък живописен град на 10km западно от София. Той е известен балнеолечебен център. Банкя е един от административните райони на Столичната община.

Банкя е разположена в подножието на планина Люлин и с уникалния си климат се явява екологичен резерват на София. Никъде другаде по света не съществува такъв уникален климат - свежестта му се дължи на специфичното въздушно течение - бриз, който непрекъснато раздвижва и опреснява въздуха над Банкя. Боровите гори и богатата флора насищат планинския бриз с фитонциди и отрицателни йони, а това придава на въздуха и лечебни свойства.

Лековитата сила на Банкя се дължи и на факта, че единствено тук няма вредни за хората био-патогенни лъчения. Това бе установено от БАН след дълги години на проучвания. Най-ценното богатство на града обаче, както в древността, така и днес са минералните му извори. Водата се използва както за пиене, така и за водолечение. Принадлежи към групата на слабо минерализираните азотно-термални води. Сходна е по състав с прочутите извори Виши във Франция. Температурата й е около 36 градуса и затова е приятна за тялото. В нея се съдържат важни за здравето микроелементи, наречени още “метални витамини” - мед, желязо, сребро и др. Много от тях влизат в състава на организма и са крайно необходими за нормалното му функциониране.

Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис-комплекса, националния хиподрум, минералния плаж, близостта до Люлин планина, десетките културни прояви организирани по време на традиционните празници на минералната вода «Горешляци» ще задоволят изискванията и на най-взискателните гости на града.

Освен централната част на град Банкя, територията на района включва село Иваняне, село Клисура, кварталите Вердикал, Бели брег, Михайлово и Градоман, както и прилежащите към тях вилни зони с обща площ 5.3 km² с население с постоянно жителство над 12 000 души.

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край квартал Вердикал са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV–V век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от XV век.

Празника на Банкя се нарича "Горешляци" – традиционен празник на минералната вода, здравето и дълголетието.

Горещниците се счита, че са най-топлите дни от лятото - 15, 16 и 17 юли. В Банкя ги наричат “Горешляци". Първият от трите дни съвпада с храмовия празник на църквата „Св. Мчци Кирик и Юлита” в квартала. Събрал в себе си езичество и християнство, култура и история, минало, настояще и бъдеще, местните жители с радост отбелязват тези дни като празник на минералната вода, здравето и дълголетието.

В основата си ритуалът е свързан и с култа към огъня, на чийто празник се почита и името на Св. Марина - 17 юли. Така жителите на Банкя обединяват и почитат най-големите природни сили - огъня и водата, което е доказателство за силна връзка с традицията, за запазване на ритуално-обредното богатство на района и на една непокътната уникална култура.

Училища в Банкя
78 СОУ „Христо Смирненски” на ул. Христо Смирненски №19,
Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов” – ул. Александър Стамболийски 13.
Частно основно училище и детска градина– Дъга, ул. Царибродска №5,
Частно начално училище "Фоти" - ул. Панайот Волов №2,
Частно Училище Ровел – Иваняне, ул."Св.Св.Кирил и Методий" 66.

Транспорт
До град Банкя може да стигнете бързо и лесно, като изберете един от следните маршрути:
с автомобил - по булевардите "Тодор Александров" и "Сливница" и околовръстния път на град София;
с метро - до ж.к. Люлин и връзка с автобусни линии № 42 и № 47, №48 и №49;
с железопътен транспорт - от Централна гара София до центъра на гр. Банкя.

Price:  3 €

<< Back